Snowkiting tai varjoliitäminen - uusi talviurheilulaji

Kaikki mitä haluat tietää leijahiihdosta

Miltä kuulostaisi lisätä seuraavaan hiihto- tai laskettelureissuun hieman jännitystä ja nostaa itsesi kirjaimellisesti ilmaan leijan avulla? Kyseessä on leijahiihto, joka on leijalautailua muistuttava talvilaji. Sitä voidaan harrastaa jäällä tai lumisessa rinteessä, järvellä tai pellolla.

Lisäksi laji sopii kaikenikäisille, joten se on herättänyt paljon mielenkiintoa ja keskustelua talviharrastajien joukossa. Sillä voidaan tehdä myös pidempiäkin retkiä, joskin tällöin alla täytyy olla jo pientä alan tietoutta. 

Leijahiihto tarjoaa hiihtäjille ja laskettelijoille pitkästä aikaa jotain täysin uutta. Juuri uutuuden viehätyksen takia siitä on tullut niin suosittu harrastus, ja joidenkin mielestä se on jopa kaikkein nopeiten harrastajia keräävä talvilaji tällä hetkellä. 

Lajina leijahiihto on melko edullinen, koska varusteita löytyy myös käytettynä. Se ei kuitenkaan ole missään mielessä halvin harrastus. Jos kuitenkin haluat aloittaa harrastuksen heti, mutta pankkitili ei anna sille myöten, voit nopeasti anoa pikalainaa lainat.fi-sivustolta.

Mitä varusteita aloitteleva leijahiihtäjä tarvitsee?

  • Leija

Luonnollisesti pelkät sukset ja lumilauta eivät nosta sinua ilmaan, joten tulet tarvitsemaan itsellesi leijan. Niitä on joko patjaleijoja tai pumpattavia leijoja. Näistä patjaleijat sopivat hyvin aloittelijalle, eikä niitä tarvitse olla kuin yksi. Pumpattavissakin on lähet samat ominaisuudet, joten loppupeleissä valinta on ostajan.

Ostettavan leijan kokoon taasen vaikuttaa monet tekijät: harrastajan koko, harrastusympäristö ja se, onko aloittelevalla mahdollisuutta ostaa muita leijoja tulevaisuudessa. Isot leijat voidaan mieltää vaarallisiksi, mutta ne ovat oikeastaan jopa turvallisempia kuin nopeat kevyet leijat.

Isot leijat ovat hitaita ja reagoivat tuulen muutoksiin hitaammin. Yleensä ensimmäiseksi leijaksi ehdotetaankin noin 14 metrin kokoista miehille ja 12 metrin kokoista naisille. Siihen voidaan myöhemmin lisätä myös pienempi, noin 7 metrin leija, joka taas toimii monipuolisimmissa tuuliympäristöissä.

  • Puomi

Puomi on leijan jälkeen tärkein varuste, koska se määrittelee turvallisuuden. Puomi on leijojen mukana tuleva lisäosa. 

  • Valjaat

Leija kiinnitetään valjaisiin, jotka täytyy ostaa erikseen. Niitä on saatavilla monenlaisia eri tarkoituksiin.

  • Suojaus

Hiihtäjällä on hyvä olla tarvittavia suojuksia, kuten kypärä, hanskat, polvi- ja kyynärsuojat. 

  • Sukset tai lauta

Leijahiihtoon sopii parhaiten lumilauta tai vapaalaskusukset. Murtomaasuksillakin pystyy lajia harrastamaan jonkin verran.

Lappi on uniikki paikka leijahiihdon harrastamiseen

Lappi tarjoaa uskomattoman hienot mahdollisuudet leijahiihdon harrastuksen aloittamiseksi ja jatkamiseksi. Ennen kuin kuitenkaan lähdet suin päin rinteeseen tai jäälle leijasi kanssa, sinun tulisi käydä ainakin lajin peruskurssi. Kurssilla opetellaan lajin tekniikoita, tuulen lukemista ja välineiden hallintaa. Muussa tapauksessa laji voi olla jopa vaarallista.

Lappiin matkustetaan monesti juuri leijahiihtämään tuntureille ja rinteisiin tai jopa tekemään pidempiä retkihiihtoja. Lajia voidaan kuitenkin harrastaa ympäri Suomea. Ainoa vaatimus on aava järvi tai muu aukea tila, jossa on kestävä jää ja lumipeite. Luonnollisesti alueella täytyy olla myös jonkin verran tuulta.